Uwaga od recenzenta :)

pytanie Usuwanie filtrów z witryn nie jest moim stałym zajęciem. Najczęściej nie mam na to czasu.

Jednak, jak wielu pozycjonerów, co jakiś czas muszę wysłać prośbę o usunięcie kary.

Niedawno, przy zakupie nowych ale używanych już domen, wiele z nich nie chciało się indeksować.
Po autoryzacji w GSC okazało się, że wszystkie te witryny mają karę ręczną “Czysty spam”

czysty spam

Oprócz tego na dwóch niby było malware ale to szybko usunąłem.

Na domenach chciałem postawić zaplecze, na razie wstawiłem tam WordPressy z pewną ilością wpisów. Także niewiele się zastanawiając napisałem prośbę o usunięcie kary.

Nie będzie chyba zdziwieniem fakt, że wszystkie moje prośby zostały odrzucone, zdziwiło mnie to, że w jednej z odpowiedzi miałem dodatkową informacje z tytułem. “Uwaga od recenzenta”

uwaga od recenzenta

Uwaga była napisana po angielsku a przecież niby te odwołania sprawdzają Polacy.

A w treści miła informacja o tym, że nie mam co się starać o usunięcie kary, jak nie posprzątam na mojej stronie.

Moim zadaniem witryna, która stoi na tej domenie nie łamie ich zaleceń, ot zwykła strona zaplecza.

Za to z taką uwagę spotykam się po raz pierwszy.

Szukając jej w Google także niewiele widać, widoczny jest tylko jedne wynik z Forum pomocy dla Webmasterów
https://productforums.google.com/forum/#!topic/webmasters/e8CJQOsmH9c

Nie wchodząc w szczegóły czego dotyczy ten wątek, zastanawiam się co takie zrobiłem by otrzymać dodatkowy komentarz i czy niedługo takie dopisywanie nie stanie się standardem?

A to zobaczymy z czasem, jak myślicie?

Na razie usunąłem zawartość w tej domenie i przy chwili czasu napiszę prośbę o usunięcie wypełniając ją prostym index.html. Zobaczymy :)

A może ktoś miął już taki przypadek ?

16 komentarzy

  1. Autor Max dodany 31 sierpnia, 2015

    Może oprócz czystego spamu masz też filtr za linki i nie ściągną kary póki nie zrobisz z nimi porządku?

  2. Autor David dodany 31 sierpnia, 2015

    Z chęcią zobaczyłbym stronę którą postawiłeś do zgłoszenia jej.

    Na xxx już wysyłanych takich zgłoszeń, ani razu nikt nie raczył odpisać coś własnymi słowami ;)

    Niektóre strony odbanowali dopiero jak opublikowałem na nich po więcej niż 10 artykułów. Przy małej ilości nadal odrzucali z info że nie spełnia wymogów jakości.

  3. Autor mkane dodany 31 sierpnia, 2015

    W GSC nie ma takiej informacja, jest tylko o czystym spamie.

  4. Autor mkane dodany 31 sierpnia, 2015

    Zwykły WP z bodajże 20-25 artykułami. Wrzuciłem coś na szybko. Po zgłoszeniu żałowałem, że nie usunąłem dat publikacji, które były z 2013 roku. Zastanawiałem się czy to nie jest problemem.
    Co do “własnych słów” to jak pisałem miałem pierwszy raz taki załącznik.

  5. Autor zgred dodany 31 sierpnia, 2015

    Daj stronę na priva zgłoszę i poprawią żeby było po polskiemu :)

  6. Autor mkane dodany 31 sierpnia, 2015

    Już tam jest pusto, jak znajdę czas coś wrzucę i zobaczymy.

  7. Autor Łukasz Trześniewski dodany 31 sierpnia, 2015

    Pamiętam, że kiedyś zapowiadali takie mini komentarze, które miały być pomocne. W przykładzie pisali o konieczności sprawdzenia witryny również bez przedrostka www.

    Jak widać, temat umarł aż do dzisiaj i w końcu wyłonił się pierwszy komentarz ;)

    Tragedia. Jeżeli zaplecze jest w miarę i nie ma linków zewnętrznych (zakładam, że o tym pomyślałeś) to czysty spam powinien zejść bez problemu.

    Taka kara jest stosowana tylko w przypadku duplikatów, bezsensownych treści i przesadnej ilości linków wychodzących.

  8. Autor mkane dodany 31 sierpnia, 2015

    Nie, nie było linów zewnętrznych.
    Ogólnie dopowiem, że kupując wtedy 7 domen z 3 miałem problem.
    A w tamtym tygodniu kupiłem kolejne 3 i tylko jedna zindeksowała się bez problemu. Sprawdziłem, nie ma czystego spamu ale nie indeksują się.

  9. Autor Marek Płatek dodany 1 września, 2015

    Jeżeli to świeża instalka WordPressa z “artykułami” to nie odpuszczą. Postaw tam wizytówkę jakiegoś hydraulika z danymi firmowymi (nip, telefon, adres), to przejdzie.

  10. Autor mkane dodany 1 września, 2015

    I tak to sie pewnie skończy :)

  11. Autor tomson dodany 1 września, 2015

    “niby te odwołania sprawdzają Polacy” – ja myślę, że to z automatu leci. a już na pewno w przypadku ręcznych, gdzie “nienaturalność” linków może być bez problemu sprawdzana przez program. to po co mieli by do tego zatrudniać ludzi (a niemało by ich pewnie trzeba)?

  12. Autor Maciek dodany 6 września, 2015

    Jeszcze (odpukać) nie zdarzyło mi się mieć filtra i mam nadzieję, że tak zostanie. W sumie to strasznie ciężki temat i w sumie nie wiem czy bym sobie poradził z tym.

  13. Autor Kamil Kanigowski dodany 6 września, 2015

    Faktycznie musiał być tam niezły “rozgardiasz” ;) skoro pofatygowali się o wpisanie takiego komentarza. Nie mniej jednak jest to dość pomocne, zamiast wypisywać ciągłe prośby to od razu wiadomo o co cho ;) powodzenia

  14. Autor mkane dodany 6 września, 2015

    Nic tam takiego nie było, ot zwykła zapleczówka.

  15. Autor tomson dodany 18 września, 2015

    Dzisiaj dla jednej domeny dostałem takie info.

    Uwaga od recenzenta:

    Pamiętaj, że prośba o ponowne rozpatrzenie dla pustej strony nie prowadzi do pozytywnego rozptrzenia. W celu pomyślnego rezultatu, trzeba pokazać, że aktualizowana strona zawiera treści, które nie naruszają naszych wytycznych. Jeśli zdecydujesz się aby złożyć kolejny wniosek o rozpatrzenie, musisz poświęcić czas i wysiłek aby upewnić się, że witryna zawiera oryginalne, cenne treści dla użytkowników.

    A… dla drugiej domeny, którą wyczyściłem tak samo… cofnęli działania.

    Osobiście nie dziwi mnie to wcale bo ich wiadomości rzadko kiedy są spójne z działaniem.

  16. Autor mkane dodany 18 września, 2015

    Niestety z ich działań nie można wyciągnąć wzorca ale fajnie, że coś takiego się pojawia do tego po polsku. Może ma to coś wspólnego z
    http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2015/09/repeated-violations-of-webmaster.html